Paniek of niet

banner20thea2.jpg picture by Thea13_bucket

 

Geen Paniek

 

Bibberen
Dit doen ze meestal om verschillende redenen.
Het meest voorkomende is als ze juist wakker zijn.
Hiermee proberen ze hun lichaamstemperatuur terug omhoog te krijgen door hun bloedsomloop te stimuleren nadat ze juist een ‘winterslaapje’ van 20u hebben gehouden.Ook spanning en plezier kan een reden zijn om te bibberen.

Geeuwen
Dit doet een fret nu eenmaal heel veel, meestal zonder reden.
Vooral als je hem oppakt aan zijn nekvel, dan staan ze machteloos en zie je ze oncontroleerbaar geeuwen. De reden hiervoor zou zijn dat er een zenuw door de nek loopt die mits stimulatie aanzet tot geeuwen

Krabben
Tijdens het slapen kan een fret soms wakker springen en hevig beginnen krabben.
Dit wil niet zeggen dat ze met vlooien zitten, ze hebben nu eenmaal veel jeuk, vooral wanneer de hangmatjes niet regelmatig worden ververst.
Let wel op: sommige fretjes zijn allergisch aan wasverzachter, gebruik deze dan ook niet wanneer je vermoed dat je fretje er niet tegen kan.
Als je merkt dat er wondjes zijn van het krabben, dan is er inderdaad meer aan de hand.
Waarschijnlijk vlooitjes, daarvoor kan je best eens naar de dierenarts gaan om dit te laten nakijken en eventuele andere oorzaken uit te sluiten.

Urine drinken.
Er is geen sluitende verklaring voor dit fenomeen. Sommigen wijten het aan een mineralen- of calciumtekort terwijl anderen zeggen dat dit uit stress voortkomt (omdat het fretje niet vaak genoeg uit zijn kooi mag, of omdat hij vindt dat zijn toilet niet proper genoeg is). Wat de reden ook moge wezen, zorg steeds voor voldoende vers drinkwater en maak regelmatig het frettentoilet proper.

 

Overdreven veel slapen.
Een fret slaap ongeveer 20 uur per dag. Dat zegt al genoeg over waarom je je daar geen zorgen om hoeft te maken. In de winter slapen ze ietsjes langer, in de zomer dan weer iets korter. Oudere fretten slapen ook iets langer.
Soms slapen ze zelfs zo vast dat je zou denken dat ze dood zijn. Hierdoor kan je in paniek schieten en direct naar de dierenarts lopen, vaak worden ze dan juist wakker als je daar aankomt.
Probeer hem eerst wakker te maken door hem op te pakken, zijn naam te roepen en eens stevig over zijn rug en buik te wrijven. Het fretje kan hierbij aanvoelen als een slappe dweil. Reageert hij niet bij het roepen van zijn naam, of bij het stevig wrijven over zijn rug, probeer dan eens door met de koekjestrommel te schudden.
Ook zie je ze meestal in meest onhandige positie slapen. Laat ze gewoon liggen, want wat voor ons oncomfortabel lijkt is voor hen weer wel zalig.

Een kale staart krijgt
In de zomerperiode is dit een heel normaal zicht.
In deze periode verliest je fret een groot deel van zijn/haar ondervacht alsmede een groot deel van de haren van de staart. Let wel: dit is niet bij alle fretten zo.
Hierbij is het ook best mogelijk dat de staart zwart gaat worden. Dit is vuil dat zich in de poriën nestelt. Echter is ook dit geen reden tot paniek. Wassen helpt ook niet. Wanneer de ondervacht terug doorkomt, duwen de haartjes vanzelf deze poriën terug open.Hierover moet je je geen zorgen maken dus.
Het begint wel een probleem te worden, wanneer de haren meer naar voor toe ook beginnen te verdwijnen.
Op dat moment spreekt men van
insulinomen en is het wel zorgwekkend en aangeraden om je dierenarts te bezoeken..