Help m'n fret bijt

banner20thea2-9.jpeg

 

Help, mijn fretten bijten! 

 

Fretten maken over het algemeen gemakkelijk contact met hun baasjes, knuffelen, spelen en wandelen vinden ze prachtig. Sommigen hebben daar echter moeite mee en bijten liever dan ze knuffelen.

Om te beginnen is de omgeving van de fret belangrijk, kleine kooien en verveling leiden tot agressief gedrag. Ze moeten om zich goed te voelen dagelijks los lopen of een zeer grote kooi hebben. Een tuigje om ze uit te laten vinden ze in het begin misschien maar niks, maar als ze doorkrijgen dat ze daardoor lekker even kunnen lopen zullen ze het al snel fantastisch vinden.

Als je fret ondanks ruimte en zorg bijt zal je met veel moeite zijn vertrouwen moeten winnen. Praat dagelijks rustig tegen hem, maar als hij bijt mag je best schreeuwen. Ook Bach-Bloese druppels werken uitstekend om je fretje wat rustiger te maken, vooral als je ze pas hebt zijn ze aan te raden. Centaury en Heather werken meestal goed bij agressieve dieren, als ze ook zenuwachtig zijn kan je hier Cherry plum aan toevoegen.

Net als bij andere huisdieren is de basis die je legt als de fretjes klein zijn erg belangrijk. Ze zullen als jong wel eens speels bijten, wat dan geen pijn doet. Sta dit echter niet toe, zelfs niet tijdens een spelletje, omdat ze het dan als oudere dieren ook doen en dan doet het wel pijn. Als ze het doen roep dan hard 'au' gevolgd door een 'nee'. Stop direct met spelen, dan leren ze snel genoeg dat het niet mag.

Ruziënde fretten komen vaak voor, laat ze gewoon hun gang gaan zo lang het niet uit de hand loopt. Hou er overigens rekening mee dat mannetjes over het algemeen tegen soortgenoten, maar ook tegen mensen agressiever zijn. Vrouwtjes vechten onderling zelden.

 

 

                                                                                           

barrel4.gif

 

 

Koop geen fret jonger dan 8 weken!


Fretten zijn van nature roofdieren. Ze zijn uitgerust met een scherp gebit om een prooi te kunnen vangen en doden. Het gebruik van hun tanden is eigenlijk niet meer dan natuurlijk gedrag. Maar wat als fretten ons gaan bijten? Dier en vriend leggen uit hoe je dat bijtgedrag in goede banen kunt leiden!

Pubers

Fretten, en vooral frettenpubers, beschikken over enorm veel energie. Als ze die niet kwijt kunnen, kunnen ze gaan bijten uit frustratie. Zorg daarom voor voldoende beweging en spelmogelijkheden, zodat de fret een uitlaatklep heeft. Bijten is een belangrijke reden waarom er van fretten afstand wordt gedaan. Het eens zo speelse diertje gaat zijn tanden gebruiken en dan is de lol voor sommige eigenaren er snel af. Daarbij wordt vaak niet stilgestaan bij de vraag waarom een fret eigenlijk bijt of is gaan bijten. Voordat je het probleem kunt aanpakken, moet je eerst op zoek gaan naar de oorzaak van het bijtgedrag.

Opvoeden

Een van de belangrijkste oorzaken dat fretten bijten is dat ze simpelweg niet hebben geleerd dat ze hun tanden niet in mensen mogen zetten. Jonge fretten zijn enorm speels en happen overal in en naar, net zoals jonge honden dat doen. Ze gebruiken hun tanden om alles in hun omgeving te onderzoeken en hun grenzen te verkennen. Net als honden moeten ze leren waarin wel en waarin beslist niet gebeten mag worden. Fretten hebben dus opvoeding nodig, en opvoeden kost tijd. Slaan heeft echt geen enkele zin om duidelijk te maken dat bijten niet gewenst is. Het werkt alleen maar averechts, je fret zal alle vertrouwen verliezen. Je kunt het dier wel bij zijn nekvel pakken, streng aankijken en even kort in zijn gezicht blazen, iets waar fretten een grote hekel aan hebben. Wat ook werkt is een bitter smakende vloeistof op je hand spuiten. De fret leert zo dat bijten hem alleen maar een onplezierige vieze smaak oplevert. Voor deze spray, vaak te koop onder de naam bitter appel, kun je terecht in de dierenspeciaalzaak. Wat ook heel goed helpt bij een fret die overenthousiast gaat bijten tijdens het spelen is een zogeheten time-out. Zeg duidelijk nee! Pak de fret op en zet hem voor een paar minuten terug in zijn verblijf. Bijten betekent dus einde van de pret. Dat tijdelijk negeren maakt vaak veel indruk.

Niet te jong!

Het is verleidelijk om een heel jong fretje in huis te nemen. Maar dat is niet verstandig, omdat te jonge dieren een groot deel van hun opvoeding in het nest hebben gemist. Het te vroeg verbreken van het contact met de moeder en nestgenoten kan leiden tot gedragsproblemen. Een wijze raad: koop geen fret die jonger is dan acht weken.

Hormonen

Als fretten volwassen worden kunnen ze onder invloed van hormonen meer bijtgedrag laten zien. Geslachtsrijpe mannetjes gaan behoorlijk stinken (bunzinglucht) en vrouwtjes worden loops, te herkennen aan de opgezette vulva. De dieren kunnen dan niet alleen bijtgrager, maar ook onzindelijker worden en urinesporen gaan uitzetten. Het is verstandig om zowel de mannetjes als de vrouwtjes te laten castreren. Daarmee verandert het gedrag namelijk weer ten goede. Castratie voorkomt bovendien het ontstaan van gezondheidsproblemen bij de vrouwtjes.

Onder de kraan!

Bijt een fret door en laat hij niet meer los? Probeer dan niet je hand weg te trekken, dat maakt het dier alleen maar vasthoudender in zijn klemvaste beet. Probeer met duim en wijsvinger de bek van het dier open te maken. In het ergste geval kun je hem even onder de kraan houden.

In handen

Fretten die bijten worden vaak niet meer opgepakt. Dat maakt het probleem echter alleen maar erger. Een fret die iedere keer wordt losgelaten als hij bijt, leert dat hij met bijten zijn zin kan krijgen. Het is dus belangrijk om juist een bijterig fretje veel in handen te nemen. Draag hem rond en laat hem kijken naar en ruiken aan alles wat er om hem heen te beleven valt. Door die afleiding zal de fret het oppakken steeds beter accepteren en het gebruik van zijn bek als het ware vergeten. Een fret die ruw behandeld of zelfs mishandeld is, kan bijten uit pure angst omdat hij met op en vastpakken alleen maar nare ervaringen heeft. In dat geval is er veel intensief contact en geduld nodig om de fret zijn vertrouwen in de mens terug te geven. Dat kan weken duren. Praat veel tegen het dier en geef hem kleine lekkere en uiteraard voor fretten geschikte hapjes. Je kunt het dier leren dat mensen niet eng, maar juist leuk zijn, door een klein beetje speciaal voor fretten verkrijgbare vitaminepasta op je hand te smeren.

Socialisatie

Wilt je een fret aanschaffen? Let er dan goed op dat het dier dat je wilt kopen al vertrouwd is gemaakt met mensenhanden. Deze zogeheten socialisatie moet al in het nest bij de fokker beginnen. Koop nooit een fret zonder dat je hem hebt vastgehouden. Aan een fret die niet speels, maar echt hard bijt (en dat verschil voel je goed!) en agressief gedrag laat zien kun je beter niet beginnen, tenzij je bereid bent om er erg veel tijd te steken.

Zomaar ineens bijten?

Fretten horen altijd over eten te beschikken. Vanwege hun supersnelle spijsvertering eten ze namelijk om de paar uur een beetje, de hele dag door. Een fret die onvoldoende eten en daarmee een slechte start van de dag heeft gehad, kan erg hebberig en bijterig worden bij het zien of ruiken van voedsel. Zorg dus dat het eetbakje van je fret altijd is gevuld met een zeer goede kwaliteit frettenvoer, verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Gaat een anders goed handelbare fret opeens bijten? Vaak is er dan sprake van schrik of pijn. Misschien is het dier verkeerd of te abrupt vastgepakt door iemand die hij niet goed kent. Het kan ook zijn dat de fret schrikachtiger wordt omdat hij door ouderdom slechter is gaan zien of horen. Of misschien heeft hij pijn door een ontstoken oor of een inwendig probleem. Neem de fret, als je vermoedt dat er iets mis is, mee naar de dierenarts.

Tenenbijters?

Fretten hebben een bijzondere voorliefde voor voeten en tenen in het bijzonder. Niets is zo leuk als het het baasje besluipen en dan hap! Je zult dat moeten accepteren als typisch frettengedrag. Wie zo n onverbeterlijke tenenbijter in huis heeft, doet er verstandig aan niet op sokken rond te lopen zolang de fret los is. 

Fretten die onvoldoende eten krijgen kunnen hebberig en bijterig worden bij het zien van voedsel.