Het Fokken

Animation21.gif

 

Het Fokken van Fretjes:

1. Je kunt het moertje het best laten dekken als ze ongeveer twee weken loops is geweest. (voor mensen die niet weten hoe je kunt zien dat een fretje loops is... roept u maar) Als je haar namelijk gelijk aan het begin van de loopsheid laat dekken is het moertje niet gewillig en zal het meer een mishandeling worden dan een dekking. 

2. Tijdens het dekken kunnen er niet zo gek veel complicaties optreden. Het vrouwtje zou het mannetje kunnen afstoten, maar dit gebeurt haast nooit. Wel kan het zijn dat als het moertje heel laat in het jaar loops is, dat het mannetje niet meer "hitsig" is en dan het vrouwtje niet meer wil dekken. 
Tijdens de dracht moet er vooral op gelet worden dat het moertje genoeg voedings stoffen binnenkrijgt. Ze zou eventueel bijgevoerd kunnen worden met Waltham. Zelf heb ik nog nooit meegemaakt dat het moertje complicaties had tijdens het werpen. Fretten moertje zijn erg sterk en kunnen dan ook alles zelf af. 
Wel heb ik één keer gehad dat 5 jongen uit het nest in elkaar vast zaten met de navelstrengen in een haarbal. Dit heb ik echter nog nooit ergens gelezen of gehoord. Gelukkig is mijn zus paravetrinair en die heeft een kleine operatie uitgevoerd. Helaas is één pup daarvan overleden, maar de rest heeft het allemaal gered. Na die operatie heb ik de wondjes van die pups verzorgd met een lichte betadine oplossing. 

3. Nee... je kunt de ram niet bij het moertje laten. Vooral niet omdat hij telkens haar weer zal dekken. Hierdoor wordt het leeftijds verschil tussen de pups te groot waardoor er complicaties tijdens het werpen zullen zijn. Een moertje heeft namelijk een geinduceerde ovulatie heeft. Dit betekend dat het moertje ovuleerd (eisprong) als ze gedekt word. Dus als ze na 24 nog een keer gedekt zou worden, dan zou het leeftijd verschil tussen de pups dus veel te groot worden. 

4. Het moertje kan het best in de kooi van de ram gedekt worden. Hierdoor heeft de ram geen afleiding, omdat hij zijn eigen omgeving al kent. Andersom kan ook wel, maar dan is er wel een kleinere kans op een geslaagde dekking, omdat de ram vaak meer interesse heeft in de omgeving dan voor het moertje. 

5. Ja... als het moertje de ram echt niet mag, dan zal er hoogst waarschijnlijk geen dekking plaatsvinden. Het eenigste wat er dan zal gebeuren is een pure mishandeling. Het rammetje zal alleen maar met het moertje gaan slepen. Zij zal zich hevig verzetten en er zullen dan ook hoogst waarschijnlijk verwondingen komen. Dit zal ook gebeuren als het vrouwtje nog niet loops genoeg is. 

6. Als de dekking geslaagd is, dan zal de vulva van het moertje na enkele dagen gaan verschrompelen. Het is dan nog niet zeker of het moertje daadwerkelijk drachtig is, aangezien ze ook schijndrachtig kan zijn. Dit gebeurd niet erg vaak, maar het kan wel. Om zeker te weten of het moertje drachtig is, zou je haar elke week kunnen wegen, komt ze dan redelijk wat aan, dan heb je een redelijke zekerheid dat ze drachtig is. 

7. Zoals ik ook eerder heb gezegd... een moertje is erg sterk en kan de bevalling zelf helemaal af. Wel stellen sommige moertjes het op prijs als het baasje erbij is. Maar andere moertjes vinden het juist fijn om alleen te zijn tijdens het werpen. Dit is wel aan het gedrag van het moertje voor het werpen te merken. 

8. Als het moertje te weinig melk heeft (wat niet zo vaak voorkomt) dan kun je de pups bijvoeden met kittenmelk. Het liefst speciale kittenmelk van de DA, maar volgens mijn mening volstaat kittymel van Beaphar ook. 
Echter is het haast onbegonnen werk om pups bij te voeden als het moertje geen of te weinig melk heeft. Aangezien de pups ongeveer om de 3 uur gevoed moeten worden. 

9. Het moertje kan het best met waltham worden bijgevoerd tijdens de dracht. Ook kan dit gevoerd worden tijdens het zogen. Om zeker te weten dat het moertje voldoende binnenkrijgt zou je haar het best appart bijvoeren van de rest van de groep. 

10. Als het moertje ongeveer 25 dagen drachtig is, is het verstandig om haar appart in een kooi te huisvesten. Dan krijgt ze rust genoeg. Ook moet de kooi niet al te groot zijn, omdat ze dan (als de jongen geboren zijn) niet te veel met haar jongen kan gaan slepen. 

11. De jongen kunnen met een leeftijd van 8 weken gespeend worden. Het is wel belangrijk om de jongen vanaf een leeftijd van 4 weken bij te voeren met kittenvoer. Zelf geef ik de voorkeur aan Hill's kitten blikvoer. Hier groeien de pups als kool van! Dit bijvoeren moet dan minimaal 3 keer op een dag gebeuren. 
Ook kan er met Waltham worden bijgevoerd. 
Na die 8 weken kunnen de pups nog steeds heet blikvoer eten. Maar er moeten ook brokjes worden aangeboden. De pups zullen als ze een paar weken zijn ook zelf al in het nest op brokjes sabbelen. Het is dus wel belangrijk om ze ook altijd brokjes aan te bieden. Daarna kan er langzaam worden afgebouwd en helemaal op brokken worden over gegaan. 

en.... ook schreef zij: 

Je kunt het moertje het best in een niet al te grote kooi huisvesten en ook een kooi zonder verdiepingen. Naar mijn ervaringen is een ruime konijnenkooi voor binnen perfect hiervoor geschikt. Als het moertje gaat werpen kun je het beste of een vierkante wasbak, of een zelfgemaakt werpkistje in het hok plaatsen. Ik maak mijn werpkistjes altijd zelf. Ik vind de afmetingen 30 cm*30 cm en dan met een opstaande rand ideaal. Hierdoor blijven de pups in het nest en heeft het moertje ook genoeg ruimte om te werpen. Ze zetten zich namelijk graag ergens tegen af als ze moeten werpen. 

Wat ik hier neerzet zijn mijn eigen ervaringen. 
Ik wacht altijd ongeveer 2 weken voordat ik mijn moertjes laat dekken. Ik doe dit, omdat de kans op een geslaagde dekking dan veel groter is dan als je haar gelijk in het begin van de loopsheid laat dekken. Het moertje is dan veel gewilliger en zal zich veel sneller overgeven. Zelf heb ik 1x een moertje gehad met beenmerg depressie, maar dat kwam omdat de da telkens geen plek had om haar te castreren. Dat moertje was langer dan een maand loops geweest toen ze die verschijnselen kreeg. Dus het zal wel meevallen als je 2 weken wacht met dekken. 

En ja... dat over dat een moertje te jong is. Het klopt idd dat moertjes te jong kunnen zijn om gedekt te worden. Dan zijn ze er lichamelijk al wel helemaal klaar voor, maar geestelijk nog niet. Ze hebben dan nog geen moederinstinct en zullen dan ook niet goed voor hun nest puppy's zorgen. De eenigste oplossingen zouden dan zijn om haar te laten castreren of om haar de prikpil te laten geven. Als het moertje er nog niet klaar voor is, dan merk je dat vanzelf. Dan zal de "natuur" het allemaal regelen. Dat klinkt hard, maar zo is het nu eenmaal. Als ze nog niet volwassen genoeg is om voor haar jongen te zorgen, dan gaan die gewoon dood... zo is het nu eenmaal. 
Het moertje dient de periode van de dracht bijgevoerd te worden of met Hill's kitten (blik of brok) of/ en waltham.

Hoe lang kun je de ram bij het moertje laten? De maximale tijd is 24 uur. Het koppelte zal na de paring heel mooi met elkaar omgaan, maar de ram zal haar wel telkens weer willen dekken. In mijn eerste antwoord staat ook waarom je de ram niet langer dan 24 uur bij het moertje in mag laten. 

Het moertje kan idd een nest van wel 10 of zelfs 12 pups werpen! Dit kan idd ook wel een lange tijd duren. Als je een soort werpkistje voor het moertje in het hok plaatst, dan zal ze hier ook zeker gebruik van maken. Tijdens het werpen 'trekt' het moertje de pups uit zichzelf. Ze begint pas met wassen van de pups als ze allemaal ter wereld zijn gekomen. Zat er meer dan 24 uur tussen de dekkingen, dan zal het dus hoogst waarschijnlijk het werpen meer dan 24 uur duren. De pups hebben als ze geboren zijn zo snel mogelijk verzorging nodig, omdat ze anders erg afkoelen en dan zullen ze overlijden. Als het werpen langer dan 24 uur duurt, dan zullen de meeste pups overlijden voordat het moertje eraan toe komt om haar nest te verzorgen. 
Als het werpen achter de rus is, dan kun je het best de pups even contolleren of alles goed met ze is. Eventuele dode pups moeten uit het nest verwijderd worden.