Poepwijzer

 

Ontlasting van de fretjes:

 

Een keurig drolletje

De ontlasting van een fret verteld veel over zijn gezondheidstoestand. Bij een goede voeding hoort de ontlasting donkerbruin van kleur te zijn en is een langwerpig goed gevormd drolletje. Vaak ligt het in een fraaie krul. De urine is helder geel.
Bij meerdere fretten is het soms moeilijk te bepalen welke fret welk hoopje heeft gelegd. Het is dan verstandig om de verdachte fret even apart te zetten zodat bepaald kan worden wat de vorm van zijn ontlasting is.

Groene ontlasting.

De groene kleur betekent dat de ontlasting te snel door het maagdarmkanaal is gegaan. De normale bruine kleur van de ontlasting ontstaat doordat rode bloedcellen worden afgebroken. Het pigment in deze cellen wordt eerst naar een groene en daarna tot een bruine kleur afgebroken. Bij een snelle passage zien we de groene kleur terug in de ontlasting.
Elke irritatie van het maagdarmkanaal kan groene diaree veroorzaken. Een virus, een bacterie, verkeerd voedsel of stress.

ECE Dit is een virusinfectie en veroorzaakt groene diaree, maar zoals al gezegd groene diaree wil helemaal niet zeggen dat het ECE betreft. Deze aandoening is 10 jaar geleden in Amerika ontdekt en blijkt zeer besmettelijk te zijn. In Nederland is tot op heden nog geen aanwijzing op voorkomen van deze ziekte die ook wel Groene-slijmziekte wordt genoemd.

Zwarte ontlasting

Dit ontstaat door bloed in de ontlasting, het bloed wordt in de maag verteerd en de zwarte vloeistof die hierbij ontstaat wordt ingedikt in de darmen. Er moet een flinke bloeding aanwezig zijn om de ontlasting zwart te laten kleuren. De oorzaak is vaak een ernstige maagzweer. Neem altijd contact op met een dierenarts als u deze ontlasting bij uw fret waarneemt.

Bloederige ontlasting

Bloed in de ontlasting komt meestal uit het laatste deel van de darmen, vaak een gevolg van een darmontsteking. Ook hiermee dient u zo spoedig mogelijk naar een dierenarts te gaan.

Vogelzaad ontlasting

Kleine witte bolletjes die eruitzien als zaadjes. Deze bolletjes ontstaan door onverteerde vetten en eiwitten. Het komt regelmatig voor en bij een tijdelijke aanwezigheid hoeft u zich geen zorgen te maken. Komt het vaker voor dan kan het zijn dat de fret een ontsteking heeft in het maagdarmkanaal. Soms helpt het om tijdelijk goed verteerbare voeding te geven, zoals Hill's A/D blikvoer.

Gekleurde deeltjes in de ontlasting

Dit ontstaat doordat de fret bijvoorbeeld op een handdoek heeft zitten knabbelen, de onverteerbare vezels kleuren de ontlasting. Ook groente en fruit kunnen zichtbaar worden in de ontlasting. Een fret is niet in staat dit te verteren en het plantaardige materiaal komt vrijwel onverteerd weer naar buiten

Lichtbruine tot grijze of witte ontlasting

Dit is ontlasting met weinig of geen galkleurstoffen. Bij onvoldoende galtoevoeging kleurt de ontlasting duidelijk lichter. Bij witte ontlasting is er meestal een ernstige passagestoornis in de galgang aanwezig en moet snel chirurgisch worden ingegrepen.

 

doctor_ferret_by_ozzy_marten.png