Onze Skunks

 

 

Bandit en Spike

 

 

 

 Moby_Dick

 

 

 

 Murphy

 

 

 

 

Informatie over een Skunky:

 

Latijnse benaming  : Mephitis Mephitis
Nederlandse benaming   : Stinkdier
Land van herkomst  : Amerika
Gewicht  : Gemiddeld 2 - 4 kg
Gemiddelde levensduur  : 8 - 12 jaar en ouder
Lichaamstemperatuur  : 35º - 37º Celsius
Gebitsformule  : I 3/3, C 1/1, Pm 3/3, M 1/2 x 2 = 34
Voortplantingsperiode  : Late winter/voorjaar
Draagtijd  : 63 - 70 dagen
Aantal jongen  : Gemiddeld 4 - 8

 

 

      GEZONDHEID

Een stinkdier moet regelmatig ontwormd worden, stinkdieren zijn nl. erg gevoelig voor spoelwormen. Vergeet niet aan de fokker te vragen wanneer hij zijn pups ontwormd heeft, zo niet, geeft u dan meteen een kuurtje zodra u de pup in huis hebt. Dit om veel ellende te voorkomen. Stinkdieren die met wormen besmet zijn, zijn vatbaar voor darmprolapsen. Wanneer uw stinkdiertje eenmaal geheel wormenvrij is, kunt u hem regelmatig om de twee à drie maanden ontwormen. De meest gebruikte wormmiddelen zijn, Drontalcat, Vitaminthe, Flubenol, Strongid P en Equiworm-P. Wormmiddelen die een Piperazine concentraat bevatten, kunnen braken en/of toevallen,veroorzaken. In het ergste geval met de dood als gevolg. Lees zorgvuldig de bijsluiter van het wormmiddel en bel bij twijfel even uw dierenarts

                                                

Bij een prolaps komt er een stuk darm uit de anus. In sommige gevallen als gevolg van wormen, chronische diarree of verstopping. Wanneer uw stinkdier ineens wat schichtig rond loopt en alsmaar met zijn achterwerk over de vloer schuurt is dat voor u een teken dat er iets mis is. Het kunnen wormen zijn die jeuken of het kan een stuk darm zijn dat zichtbaar geworden is, soms gaat dit met wat bloed gepaard. Schrik niet, het is zaak om nu kalm te blijven zodat u beter in staat bent om uw stinkdiertje te helpen. Was eerst uw handen grondig , waarna u de prolaps en het gebied er omheen met lauw water afspoelt. Wanneer de uitstulping nog niet zo groot is probeer dan gedurende enkele minuten een warme doek er tegen aan te houden, waardoor in sommige gevallen de darm weer vanzelf naar binnen gaat. Lukt dit niet, maak dan uw vingers wat vettig met bv.vaseline en probeer de darm voorzichtig stukje voor stukje weer op zijn plaats te duwen.Dit is meestal niet eenvoudig maar op den lange duur lukt het wel, het heeft wat tijd nodig. Leg het stinkdiertje op zijn rug op uw arm, met een beetje druk van uw arm en uw lichaam houd uw hem in die positie terwijl u hem aan de staartwortel nog eens extra vasthoud. Nu kunt uw met uw andere hand voorzichtig proberen de darm weer op zijn plaats de duwen. Zorg dat uw nagels kort zijn zodat u de darm niet kan beschadigen. Een andere manier om uw stinkdiertje te helpen is door hem in een handdoek te wikkelen op zijn rug op uw schoot te leggen. Is de darm er al langer uit voordat u het ontdekte en heeft het al een behoorlijke lengte en ziet het er bovendien gezwollen uit, dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan.

                                              

Een stinkdier gebruikt zijn voorpoten en zijn nagels om te graven en om zijn voedsel mee vast te houden.Zijn nagels zijn daarom ook behoorlijk lang. Aangeraden wordt om regelmatig controleren of ze niet te lang zijn, waardoor het dier moeilijk gaat lopen, maar knip ze niet te kort daar u nog al snel in het leven knipt, hetgeen zeer pijnlijk is voor het dier en behoorlijk kan bloeden.