Verzorging

banner20thea2-10.jpeg

 

Verzorging

De fret is een klein handzaam huisdier.
En lijkt op het eerste gezicht heel makkelijk te verzorgen.
Maar niets is minder waar.
Een fret vraagt heel veel onderhoud en ze zijn ook zeker niet de goedkoopste huisdieren.
Wil je een fret bedenk dan dat je heel veel voor dit diertje over moet hebben.

Bekijk genoeg pagina's over fretten om er achter te komen wat een fret allemaal nodig heeft.
Daarnaast moet je er rekening mee houden dat heel veel geld naar de verzorging van je fretten gaat.
En dit duurt zijn hele leven lang.

Haarballen

fretten kunnen in de rui periode last krijgen van haarballen het is belangerijk om dit tevoorkomen
omdat een fret niet net als een kat de haarballen kan uit braken de haren zullen in de maag blijfen zitten tot het de hele maag opvult en er niets anders op zit als operatief te verwijderen
ik kreeg van hanneke moorman dit emailtje over dit onderwerp.

Hallo
Was het maar waar dat fretten geen last hebben van haarballen, dat zou een behoorlijk aantal operaties schelen. Maar helaas, ik moet nog regelmatig haarballen chirurgisch verwijderen uit de maag.
Om haarballen te voorkomen kun je haarbal laxans pasta geven tijdens de rui. 3x per week 0,5 cm pasta geven van bv Kat-a-lax.

De kooi

het schoon houden van de kooi neemt ook wat tijd in beslag.
hier maak ik iedere dag het hok schoon met warm water en een druppel afwas middel.
voor heen gebruikte ik bleek water, maar dat gaat naderhand erger ruiken. als dat je het alleen schoon maakt met sop.de lappen gaan iedere dag in de was de hang matjes om de paar dagen.

de bak die u in de kooi heeft staan zal iedere dag schoon gemaakt moeten worden en gevuld worden met een vulling die niet stuift om dat fretten heel gevoellig zijn voor stof(daarom mag er ook zeker GEEN hooi ,stro of zaagsel op de bodem van de kooi)

De vacht

borstelen doen we de fretten regelmatig met een borstel gemaakt met varkens haar.die stimuleerd de huid waardoor de vacht gaat glimmen. in de rui periode doen we het met een vlooien kam omdat die meer haar er uit haalt.

om de fretten tegen vlooien te beschermen spuiten we ze een keer per twee maanden in met
frontline spray(tegen woordig ook in de dieren zaak te krijgen)

verder zou ik het wassen van de fret beperken tot een keer per jaar(ten zij het niet mogenlijk is) want hoe meer je ze wast hoe meer ze gaan ruiken. omdat ze meer huidvet gaan produceren.

De oortjes

als wij de nagels knippen,dan doen wij gelijk de oortjes.we druppelen de oortjes in met:
ferret farm ferre-t-ear dat zijn druppels ter voorkoming van oormijt fretten zijn heel gevoelig voor oormijt als u besmetting vermoed.
haal dan bij de dieren arts stronghold voor katten tot 2,5 kilo en doe dat pipetje in hun nek.wij doen dit in iedergeval 1x per jaar bij alle fretten
mocht je ander spul krijgen van de da let dan in iedergeval op dat er geen lindaan in de zalf zit. fretten kunnen daar heel heftig op reageren(zwakte,
weggedraaide oogjes, problemen met evenwicht).

De nagels.

een keer per vier weken moet u de nagels van de fret knippen. anders blijfen ze overal aan hangen, met alle gevolgen van dien.
in de dieren zaak zijn speciale nagel schaartjes te koop.
wij doen het hier altijd met zijn tweeén.een houd de fret, ferretvite voor. waar ze dan aan gaan likken.en de ander knipt de nagels. nooit te ver knippen want dan knip je in het leven en dan begint de nagel te bloeden.
lukt het echt niet dan zult u naar de da moeten om ze te laten knippen.

het gebit.

het gebit van de fret
dat kan je het beste schoon houden door het met een gaasje (die je op een wond doet)
schoon te houden. u opent de bek en gaat over de tanden heen niet te hard drukken.
verder geeft u gewoon harde brokken om te eten.

Onderweg.

Opgelet met de aankoop van een carrier. Kies er één uit met zeer kleine mazen in het voorste paneel. Kleinere fretjes kunnen hun hoofdje gemakkelijk tussen sommige traliewerken wriemelen en zouden zichzelf kunnen ophangen. Voor één fretje is een gewone kattencarrier groot genoeg. Als er meerdere fretjes in moeten, kies dan een groter model.

Tip: Kies een carrier waar je gemakkelijk een hangmatje kan in hangen, zo creëer je twee verdiepingen en voorkom je dat, als fretlief zijn/haar behoefte heeft gedaan, hij/zij er moet gaan inliggen.

Tip: Hang tijdens het transport geen drinkfles aan de carrier, maar stop wel regelmatig bij een grote rit om de fretjes drinken te geven. Tijdens het transport zou anders het drinkflesje blijven lekken en de slaap- en verblijfplaats van het fret is een zwembadje geworden

 

 

De Universiteitskliniek in Utrecht is al enige tijd bezig met onderzoek naar bijniertumoren bij fretten en de mogelijkheid om deze te voorkomen. Uit eerder onderzoek is naar voren gekomen dat castratie of sterilisatie waarschijnlijk een rol spelen bij het ontstaan van bijniertumoren. Daarom is Nico Schoemaker op de Universiteitskliniek de afgelopen 2 jaar bezig geweest om naar alternatieven voor castratie/sterilisatie te zoeken.

Op de Universiteitskliniek zijn ongecastreerde mannetjes behandeld met het GnRH hormoon implantaat . Dit implantaat onderdrukt de afgifte van geslachtshormonen. Het blijkt dat deze implantaten heel goed voldoen. De geur van fretten met een implantaat bleek bijvoorbeeld zelfs minder dan die van gecastreerde fretten. Bij een gedragsstudie kwam naar voren dat ook het gedrag van de fretjes met het implantaat het meest gezeglijk was. Vanwege deze gunstige resultaten wordt daarom dit onderzoek voortgezet bij particulier gehouden fretjes.

Nico Schoemaker heeft voor dit onderzoek een aantal implantaten beschikbaar welke zowel op de Universiteitskliniek als op de Frettenkliniek kunnen worden ingezet. Het gebruikte implantaat is in Australië geregistreerd om te gebruiken bij mannelijke honden als alternatief voor chirurgische castratie. Bij alle onderzoeken met dit middel zijn tot op heden nooit bijwerkingen opgetreden. De werkingsduur van de implantaten is nog niet geheel duidelijk maar verwacht wordt dat ze minstens 1 jaar werkzaam zijn.

Mannelijke fretten

Bij ongecastreerde mannelijke fretten die in 2005 geboren zijn kunnen op eenvoudige wijze de implantaten vanaf december worden ingebracht. Vervolgens wordt in juni/juli 2006 een afspraak gemaakt op de Frettenkliniek of bij Nico Schoemaker (Universiteitskliniek) om bloed af te nemen voor de bepaling van testosteron in het bloed. Dan zal tevens de omvang van de testikels opgenomen worden. Van u wordt gevraagd om na de implantatie de geur, de omvang van de testikels en het gedrag van de fret naar u of andere fretten te bekijken.

Vrouwelijke fretten

Ook bij vrouwelijke fretten willen wij de werking van het implantaat gaan bekijken. Het is echter mogelijk dat vrouwtjes na inbrengen van het implantaat gedurende 1 week loops worden en daarna een periode schijnzwanger met mogelijk afwijkend gedrag gaan vertonen. Om dit te voorkomen dient u 4 dagen vóór de afspraak van het implantaat, de u toegestuurde suspensie A of B aan uw fretje te geven. Dit middel is een soort "poezenpil" die slechts kortdurend werkt. Voor dit onderzoek hoeft geen bloed afgenomen te worden.

Het is belangrijk dat u de vulva van uw fretje in de gaten houdt. Mocht de omvang hiervan toenemen dan vragen wij u direct contact op te nemen met Hanneke Moorman of Nico Schoemaker. Voor beide onderzoeken zijn in eerste instantie 50 implantaten beschikbaar. Mocht u dus interesse hebben dan kunt u het beste zo snel mogelijk contact opnemen met Hanneke Moorman of Nico Schoemaker. Wij vragen voor dit onderzoek een bijdrage in de kosten van 69,- euro per fret (voor consult, het implantaat en het bloedonderzoek na een half jaar). Deze informatie komt van

Dierenkliniek Brouwhuis (Hanneke Moorman).

                                                       ferret10.gif