Home » Kleurenstandaard

Kleurenstandaard

banner20thea2-3.jpeg

 

Er zijn veel verschillende soorten fretten. Met soort bedoelen we dan kleurvariatie. Een fret blijft een fret, maar de vacht kan anders gekleurd of getekend zijn. Het plaatsen van je fret kan soms moeilijk zijn omdat al die soorten erg op elkaar lijken. Eigenlijk is het niet erg belangrijk hoe uw fret eruit ziet als hij maar een goed karakter heeft. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste soorten.

Albino
Dat is de meest voorkomende kleurenvariëteit. De albino heeft zoals je al kan vermoeden een witte vacht en rode oogjes.

Wildkleur
Dat is een bruinkleurige fret met een opvallend masker. Ook de poten en staart zijn donkerbruin gekleurd.

Silver
Lijkt op een wildkleur maar de haarpunten zijn wit. Ze worden met die vacht geboren en zijn dus van in het prille begin zilverkleurig. Het is dus geen ouderdomskenmerk zoals we kunnen zien bij de andere kleurvariëteiten. Telkens de silver gaat ruien, wordt het stukje wit groter. Naarmate hij ouder wordt verbleekt de silver dus. In bijna alle gevallen heeft de silver witte pootjes en een witte vlek op de keel.
Een zilveren fret kan nooit geboren worden uit een albino en een wildkleurfret. Indien men dat toch bekomt dan is dat een harlekijn en geen silver. Een silver kan alleen geboren worden als één van de ouders een silver is.

Harlekijn
Lijkt heel erg op een silver (zie hierboven), maar is geboren uit een albino en een wildkleur.

Sterling zilver
Dit zijn fretten met een witte vacht en donkere ogen. 50% van de vacht is bruin of zwart. Daardoor heeft die vacht een grijsachtige kleur. Ook deze fretten worden naarmate ze ouder worden lichter van kleur.

Mitt
Is gelijk welke kleurvariëteit, maar met witte pootjes.

Sandy
Die fret heeft bijna geen tekening en heeft een honing- tot bruine kleur.

Wit
Is eigenlijk hetzelfde als een albinofret, maar met zwarte oogjes.

Zwart
Lijkt op een wildkleur maar met zwart in plaats van donkerbruin.

Cinnamon
Die fret heeft een kaneel- of oranjebruine kleur. De cinnamon heeft een heel sterk karakter en is meestal erg dominant ten opzichte van andere fretten. Dat geeft soms problemen, oppassen dus.

Chocolate
Lijkt opnieuw op een wildkleur, maar heeft nu een diep (chocolade) bruine kleur.

Lilac
Is een sterk verdunde versie van de chocolate.

Angora
Dat is een redelijk nieuwe soort voor ons. De angora is een fret met lang haar. De lengte van de haren kunnen variëren tussen 5 en 15 cm. De angora geeft geen ondervacht en dat is uitzonderlijk. Ook groeit er een plukje haar op de neus.

Panda
Deze kan in alle kleurvariaties voorkomen. Er zijn twee versies van: een Amerikaanse en een Europese.
De Amerikaanse: heeft een volledig witte kop, witte poten, witte keelvlek tot aan de voorpoten, witte nek en witte staartpunt. Deze fret wordt bijna helemaal wit naarmate hij ouder wordt.
De Europese:
gekleurde poten, staart en oren. De rest van het lichaam moet wit zijn. Het liefst is er een klein stipje onder de ogen en de neus moet donker zijn.

Color Point
Opnieuw bestaat die in alle kleuren. Zij hebben wel een duidelijk V-vormig masker in de kleur van de staart en de poten. Er loopt ook een lijn over hun buik en deze zo donker mogelijk.

Polka-dott

Dan heb je nog de polka dott dit is een witte fret met donkere ogen maar met donkere vlekken.

 

Soort Vacht Ondervacht Ogen Neus
ALBINO Wit tot room Wit, Maar de voorkeur gaat naar Wit Wit tot room Wit, Maar de voorkeur gaat naar Wit Enkel Robijnrood Enkel Roze
BLACK Zwart in kleur Voorkeur Wit, maar een lichte gouden tint is aanvaardbaar Zwart of naderend Zwart Heeft Zwart of nadert Zwart als voorkeur. Gespikkeld Zwart is aanvaardbaar.
BLACK_SABEL Donkere Zwartachtige Bruine as zonder warme Bruine toon met merkbare Zwarte glans. Voorkeur is Wit tot roomachtig, maar geen Geel Donker Bruin of naderend Zwart

Voorkeur gaat naar Zwartachtige Bruine ,as doorgaand gevlekte of Zwart gespikkelde Zwartachtige Bruin is aanvaardbaar

CHAMPANGE Tan of verdunde versie van Chocolade Voorkeur is Wit tot roomachtig, maar geen Geel licht of Bourgondisch Rood Voorkeur Beige, Roze of met Rose Beige of lichtbruin 'T' uitlijning
chocoladekleur Rijkelijke Roodachtige licht Bruin Voorkeur gouden tint, maar Wit is aanvaardbaar Lichte of Bourgondisch Rood De voorkeur gaat naar baksteen kleur, maar Beige/doorboord met lichtbruine baksteen 'T' uitlijning. Het Roze wordt toegestaan maar de heeft niet de voorkeur.
BLACK_EYE WHITE Wit tot roomachtig Wit, toch voorkeur Wit Wit tot roomachtig Wit, toch voorkeur Wit Zwart Alleen Roze.
SABEL Diep warm Bruin Voorkeur is Wit tot roomachtig Wit of lichtjes goud getint, maar niet Geel Bruin of bijna Zwart Voorkeur is licht Bruin gespikkeld/gevlekt Bruin of Bruin 'T' uitlijningVoorkeur is licht Bruin gespikkeld/gevlekt Bruin of Bruin 'T' uitlijning

 

                                                                              Ferret20Shuffle.gif

Maak een Gratis Website met JouwWeb